Bendi pasti tidak asing lagi dikalangan penduduk Malaysia. Selain dimakan mentah sebagai ulam, ia juga biasa dicampurkan kedalam masakan asam pedas, kari atau masak lemak. Tidak lupa juga, ia juga biasa dimasak sebagai sayur goreng.
Disamping rasanya yang enak, ramai yang tidak tau bahawa ia adalah sejenis sayur yang amat berkhasiat. Ia adalah sayur yang kaya dengan kandungan kalsium. Selain itu ia juga turut mengandungi protein, serat, garam galian dan vitamin B.
Dari kajian yang pernah dijalankan, bendi juga dikaitkan sebagai sayur yang baik untuk perkembangan otak di mana ianya boleh menambah daya ingatan dan kecergasan.
Dari segi perubatan tradisional pula, ianya dipercayai boleh mambantu dalam memudahkan proses kelahiran.Pada zaman dahulu, wanita mengandung mengamalkan memakan bendi ini sebagai sajian harian.Sifat bendi yang berlendir dikatakan cukup baik untuk memudahkan proses melahirkan anak.
Disamping rasanya yang enak, ramai yang tidak tau bahawa ia adalah sejenis sayur yang amat berkhasiat. Ia adalah sayur yang kaya dengan kandungan kalsium. Selain itu ia juga turut mengandungi protein, serat, garam galian dan vitamin B.
Dari kajian yang pernah dijalankan, bendi juga dikaitkan sebagai sayur yang baik untuk perkembangan otak di mana ianya boleh menambah daya ingatan dan kecergasan.
Dari segi perubatan tradisional pula, ianya dipercayai boleh mambantu dalam memudahkan proses kelahiran.Pada zaman dahulu, wanita mengandung mengamalkan memakan bendi ini sebagai sajian harian.Sifat bendi yang berlendir dikatakan cukup baik untuk memudahkan proses melahirkan anak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan